Notícies | Sala de premsa

La segona edició dels Premis Joan Roget a la Transferència de Coneixement reconeixen tres casos d’èxit del sistema català de recerca

En el marc del Barcelona Deep Tech Summit, aquesta tarda s’ha lliurat la segona edició dels Premis Joan Roget a la Transferència de Coneixement, convocats pel Departament de Recerca i Universitats per mitjà de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. El projecte PIKSEL del Centre de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE) i el Departament de Territori de la Generalitat ha estat premiat amb el Millor treball col·laboratiu d’R+D+I, la Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron-Institut de Recerca (VHIR) en la categoria d’Impuls a la Transferència i l’empresa OneChain en la modalitat de Cas d’èxit de Transferència.

Aquests guardons reconeixen les accions vinculades a la transferència de coneixement, considerades com a casos d’èxit del sistema de recerca de Catalunya, per la seva aportació al desenvolupament econòmic i social. L’objectiu és posar en valor les contribucions de persones, projectes i entitats per la seva capacitat de traslladar la recerca a l’aplicació pràctica, així com el grau de connexió amb els usuaris potencials de la recerca generada.

Quàdruple hèlix, emprenedoria i transferència

El premi al Millor treball col·laboratiu d’R+D+I ha recaigut en Eugenio Oñate Ibáñez de Navarra, catedràtic de Mecànica d’Estructures de la UPC i director científic del programa d’excel·lència Severo Ochoa al Centre de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), i Xavier Baulies i Bochaca, responsable de Recerca i Innovació del Departament de Territori fins a la seva jubilació el març del 2023, com a responsables del projecte PIKSEL. PIKSEL és una eina predictiva basada en sistemes d’informació geogràfica (GIS) que recopila i genera procediments, models diagnòstics i pronòstics capaços d’oferir respostes i actuacions davant de factors de canvi graduals (climàtics, tecnològics, demogràfics i macroeconòmics) i disruptius (derivats de fenòmens com inundacions, incendis o sequeres i cignes negres com les pandèmies).

El desenvolupament de PIKSEL ha inclòs tots els agents de la quàdruple hèlix (administracions, acadèmia, indústria i societat civil) com a marc col·laboratiu multidisciplinari i de confluència institucional. Entre ells, destaquen tres departaments de la Generalitat, Polítiques Digitals, Territori, i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; grups de recerca del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREA), de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); així com dels Laboratoris d’Estudis Socials de l’Enginyeria Civil (LESEC/UPC), d’Enginyeria Marítima (LIM/UPC), de Dinàmica Fluvial i Enginyeria Hidrològica (FLUMEN/UPC) i de Geografia Física i Climatologia de la UB. També ha implicat a empreses com OKTICS, Hyds, Earthpulse i Fregata Space.

La Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca (VHIR) ha obtingut el premi en la categoria d’Impuls a la Transferència per la creació d’un model d’innovació propi, basat en els principis de col·laboració i emprenedoria amb impacte en tota la cadena de valor. El VHIR ha pres com a referència les millors pràctiques internacionals d’innovació sanitària (dels Estats Units, Europa i Israel).

El model inclou una incubadora per a la valorització i transferència de tecnologies i solucions innovadores, i una acceleradora per al creixement i escalabilitat de les empreses participades i projectes disruptius. Actualment, el VHIR gestiona 127 projectes d’innovació, ha creat 6 spin-offs i participa en 4 més, té 12 llicències amb empreses emergents i 7 llicències d’actius amb grans farmacèutiques. L’entitat ha registrat més de 60 noves patents i disposa de més de 30 nous projectes en cartera.

L’empresa OneChain Immunotherapeutics, spin-off de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, ha estat distingida en la categoria de Cas d’èxit de Transferència. Ha rebut el guardó com a exemple d’indústria innovadora, creadora de llocs de treball qualificats pel desenvolupament d’un tractament, en fases clíniques, contra la leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules T tímica cortical. Aquest subtipus de leucèmia és molt poc comú, majoritàriament pediàtrica i de mal pronòstic. Un terç dels pacients no responen als tractaments existents, tot requerint noves oportunitats terapèutiques.

Addicionalment, l’empresa està treballant en cinc productes contra leucèmies B i T i glioblastoma; juntament amb una plataforma universal de CAR-T al·logènic (modificació de limfòcits T per atacar els tumors). Les teràpies CAR-T es dirigeixen a pacients «desnonats» de qualsevol opció terapèutica. Actualment, tres anys després d’haver nascut, OneChain ha aconseguit 9,7 milions d’euros de fons d’inversió i ha portat la seva primera teràpia a pacients en un primer assaig clínic actiu.

Identitat gràfica

 Imatge de marca

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
mguadalupe@fundaciorecerca.cat

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.