La setena edició de #científiques, un esdeveniment reivindicatiu de referència per a la comunitat de dones investigadores catalanes i per a les escoles, s’emmarca dins de les celebracions del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, l’11 de febrer. Aquest any bat rècords de participació i es referma com l’acció comunicativa líder en la lluita contra els estereotips de gènere en la ciència a Catalunya. Dimarts, 11 de febrer, #científiques reunirà un total de 611 investigadores d’entitats públiques i privades per impartir simultàniament xerrades a 501 escoles de 41 comarques catalanes, davant de 37.575 alumnes d’entre 11 i 13 anys (6è de primària i 1r d’ESO), per fomentar les vocacions cientificotècniques entre les nenes i els nens i combatre els estereotips de gènere a l’escola.
La iniciativa està organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), en col·laboració amb els Departaments d’Educació i Formació Professional i de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.
A les 11.00 h (hora simbòlica coincident amb l’11 de febrer) totes les escoles veuran un breu i motivador vídeo de presentació de #científiques protagonitzat per Paula Alós, conductora del concurs i programa de cuina de l’SX3, «Manduka family». A continuació, cada científica realitzarà una conferència presencial o virtual a l’escola on hagi estat assignada, centrada en la seva vida, la seva trajectòria i la seva professió. Algunes d’aquestes xerrades seran impartides per més d’una investigadora i també hi haurà altres intervencions retransmeses per estríming.
Com a cadascuna de les edicions de #científiques, també se celebrarà un acte central, que cada cop té lloc en un indret diferent del territori. L’esdeveniment comptarà amb xerrades amb assistència presencial d’alumnes i es retransmetrà també per estríming. Enguany, es portarà a terme al Paranimf de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) el mateix dimarts 11 de febrer, a partir de les 10.15 h (Edifici de Casa Convalescència. Carrer Dr. Junyent 1, Vic). L’acte comptarà amb la conferència de la #científica Olfat Khannous Lleiffe, biotecnòloga amb una sòlida experiència en bioinformàtica, investigadora del Barcelona Supercomputing Center (BSC)/Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i professora de la UVic-UCC, i hi inclourà l’espectacle “Qui fa la ciència?”, de la divulgadora científica Patrícia Canut, coneguda a les xarxes com “Tracy Hund”. Com a públic, hi assistiran 180 alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO de l’Escola Vedruna Escorial Vic.
Set edicions de #científiques
Segons l’informe “Dones i Ciència”, presentat el 2023 pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat, el biaix de gènere està ja present en les branques de coneixement escollides per l’estudiantat. Amb dades del curs 2020-2021, la presència femenina continua essent majoritària en disciplines com ciències de la salut (70,23%), arts i humanitats (66,74%) i ciències socials i jurídiques (60,41%). En canvi, s’iguala en ciències (52%) i es redueix al 26,31% en enginyeria i arquitectura.
#científiques va néixer el 2019 per fer visible el paper estratègic de les dones en la recerca pública i privada de Catalunya, connectant-les i impulsant les vocacions STEM des de les escoles amb una mirada inclusiva de gènere, conscients que el biaix de gènere en ciència comença ben aviat (segons un article de referència en el tema de la revista Science, les nenes es comencen a considerar a si mateixes menys brillants que els nens a partir dels 6 anys).
Integrada per investigadores, tecnòlogues, enginyeres, gestores d’innovació, emprenedores, directives i comunicadores, la comunitat #científiques ha crescut des de les 101 científiques i 103 escoles de la seva primera edició (2019) fins a les 611 professionals de la ciència i 501 escoles implicades enguany. Del total de participants de 2025, el 72% de les #científiques provenen de 95 organismes públics de recerca, incloent-hi universitats i centres de recerca tant del CERCA com del CSIC. Destaquen la Universitat de Barcelona (amb 30 investigadores), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (24) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (18).
Un 23% de les investigadores pertanyen a les empreses HP, Boehringer Ingelheim, Provital Group, Lubrizol, Alcon, BASF, B. Braun, Aigües de Barcelona, Werfen, Eurecat i Henkel. També hi col·labora el Grupo Menarini.
Una de les novetats d’enguany ha estat el llançament d’un pòster promocional de #científiques. Com que el 2025 és l’Any Internacional de la Ciència i la Tecnologia Quàntiques, la protagonista del cartell de la setena edició és Leticia Tarruell, científica especialitzada en física quàntica i líder d’un grup de recerca a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). L’artista que l’ha dibuixada és Maria Picassó i Piquer.
Trobada prèvia de #científiques i formació per a científiques i docents
Com cada any, #científiques ha donat el tret de sortida amb la Trobada de #científiques, un acte a què estan convocades les #científiques participants a l’edició d’enguany i les autoritats. L’acte s’ha celebrat a l’Auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) el 5 de febrer, i va incloure-hi els parlaments de la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubò, i de la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, així com dels directors generals de l’FCRI i el BIST, Miquel Gómez i Eduard Vallory, respectivament.
Aquesta trobada es va centrar en la Intel·ligència Artificial, posant el focus tant en les oportunitats que comporta en l’àmbit de la recerca com en els reptes. Especialment es va destacar la qüestió dels biaixos de gènere i el paper que les dones poden jugar per un món més just i inclusiu. Així, Mafalda Dias, cap del grup de recerca Probabilistic Machine Learning and Genomics al Centre de Regulació Genòmica (CRG), va impartir la xerrada inspiradora titulada “What the diversity of life on Earth can teach us about human health”. Tot seguit, es va celebrar una conversa entre Karina Gibert, catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i directora del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence de la mateixa universitat; Rosa Maria Gil, professora de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL); i Marta P. Estarella, directora de Qilimanjaro Quantum Tech, S.L.
A més, dins del programa #científiques s’ofereix formació tant a les científiques participants com al personal docent que les acullen als seus centres. Així, a les científiques se’ls dona formació per ajudar-les a preparar la seva xerrada, mentre que el personal docent té a la seva disposició un curs reconegut pel Departament d’Educació i Formació Professional sobre gènere i STEM amb l’objectiu de proporcionar recursos per preparar la visita de la científica a l’aula i fer front als estereotips de gènere entre l’alumnat.