Notícies | Sala de premsa

President Aragonès: «Apostar per la recerca i la innovació és apostar pel que ha fet de Catalunya la nació que és avui»

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha mostrat aquesta tarda el “compromís” del Govern amb la recerca catalana perquè “apostar per la recerca i la innovació és apostar pel que ha fet de Catalunya la nació que és avui”. El cap de l’Executiu ho ha afirmat durant la 33a edició dels Premis Nacionals de Recerca, corresponents al 2022, que s’ha celebrat aquesta tarda al Teatre Nacional de Catalunya, on ha recordat que “gràcies al talent hem substituït les mancances del nostre país” com la falta de recursos naturals. “Aquest país està dotat de moltíssim talent i per això ens hem sortit de les dificultats que ens hem anat trobant”, ha conclòs.

El cap de l’Executiu ha felicitat als guardonats per la seva tasca i ha afirmat que “hem de seguir apostant pels centres de recerca i les universitats del nostre país” perquè“tenim centres de recerca punters” i ha mostrat la voluntat d’enfortir la recerca en àmbits “al servei de la millora de la vida de les persones”.

El president Aragonès ha afirmat que “hem de seguir apostant per la recerca i innovació del nostre país perquè és un dels principals actius que tenim”. En aquest sentit, ha detallat la tasca del Govern en la millora de la recerca ampliant places de Formació Professionals i abaratint les matrícules universitàries, fent créixer els contractes predoctorals o impulsant més centres de recerca. Tot plegat, amb el desenvolupament d’un nou marcnormatiu per al sector com és la Llei de la Ciència de Catalunya, una llei nascuda del “consens polític” i que “dona seguretat al sector perquè les dacions que es prenen avui puguin continuïtat en el futur”.

Premis Nacionals de Recerca 2022 (foto: Jordi Bedmar) Premis Nacionals de Recerca 2022 (foto: Jordi Bedmar)
Per la seva banda, el conseller de Recerca i Universitats i president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Joaquim Nadal i Farreras, ha afirmat que “el mapa del sistema de recerca i universitats és el mapa del futur de Catalunya i els Premis Nacionals de Recerca subratllen el pes i la importància de la recerca, de la innovació, de la transferència, de la col·laboració entre l’àmbit públic i privat, de les complicitats que es teixeixen amb les empreses per fer possible aquest mapa d’excel·lència dels centres de recerca i les universitats Catalunya”.

33a edició dels Premis Nacionals de Recerca

Els Premis Nacionals de Recerca 2022, fallats el passat 21 de novembre, han distingit en la seva categoria principal, el Premi Nacional de Recerca, l’economista Jaume Ventura, director i investigador sènior del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), professor d’investigació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i del Barcelona School of Economics (BSE). Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona (UB), doctor en Economia per la Universitat de Hardvare i màster en Relacions Internacionals per la The Johns Hopkins University, Ventura està especialitzat en la recerca en macroeconomia i economia internacional i l’estudi de bombolles econòmiques.

Premis Nacionals de Recerca 2022 (foto: Jordi Bedmar) Premis Nacionals de Recerca 2022 (foto: Jordi Bedmar)
Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Júlia Vergara-Alert, investigadora principal del Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) i cap de grup de la línia de Coronavirus Zoonòtics de l’IRTA. La guardonada és experta en coronavirus animals i zoonòtics com el virus de la diarrea epidèmica porcina i el coronavirus de la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS-CoV).

A més a més, la Fundació BBVA ha estat distingida en la categoria de Mecenatge Científic i la Fundació La Marató de TV3, pel programa televisiu “La Marató de TV3”, ho ha estat en la categoria de Comunicació Científica. El PremiNacional al Partenariat Publicoprivat en R+I ha estat per la iniciativa “UPF-CaixaBank-Economia en temps real”, que ha permès avaluar en temps real l’efecte dels ajuts públics en la reducció de la desigualtat causada per la pandèmia. Finalment, l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) ha estat guardonat amb el Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica per la creació de LuxQuanta, que desenvolupa i comercialitza sistemes de distribució de claus quàntiques per encriptar les comunicacions d’entitats públiques i privades.

El Premis Nacionals de Recerca, convocats pel Govern i la FCRI, fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat en investigació, mecenatge, empresa, emprenedoria i comunicació. L’acte ha estat conduït per la portaveu del Govern, Patricia Plaja.

Identitat gràfica

 Imatge de marca

Contacte Premsa

Miquel Àngel Guadalupe
mguadalupe@fundaciorecerca.cat

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.